Dag Van De Thuisverpleging  thumbnail

Dag Van De Thuisverpleging

Published Jun 03, 23
2 min read

Doe je belastingaangifte en ben je mantelzorger? Dan is het goed om te weten welke aftrekposten je mag gebruiken van de belastingdienst. Wij zetten wat belastingtips voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee! Er bestaan helaas geen speciale belastingregels voor mantelzorgers, maar in sommige punten komt de belastingdienst jou als mantelzorger een beetje tegemoet.

Bepaalde zorgkosten die je hebt voor een persoon van 27 jaar of ouder die bij jou in huis woont en die afhankelijk is van jouw zorg, kan je aftrekken van de belasting. Het gaat om personen die zonder jouw zorg aangewezen zouden zijn op beroepsmatige hulp of verzorging. De laatste jaren zijn er helaas steeds minder kosten aftrekbaar, maar toch kan het de moeite lonen.

Let op! Bonnetjes en betaalbewijzen van kosten die je aftrekt, moet je op verzoek aan de Belastingdienst kunnen laten zien. Bewaar ze dus goed. Verblijft de persoon die bij je woont en die afhankelijk is van jouw zorg langer dan een maand voor dezelfde ziekte in een ziekenhuis of verzorgingshuis? En moetje meer dan 10 kilometer reizen voor ziekenbezoek? Dan kan je de reiskosten voor het ziekenbezoek aftrekken bij je belastingaangifte.

Vanaf 1 januari 2016 kunnen mantelzorgers niet langer gebruik maken van de hoge erfbelastingvrijstelling die geldt voor partners. Tot 1 januari 2016 kon iemand die mantelzorger was voor een zieke ouder of als ouder mantelzorger was voor zijn zieke kind, voor de erfbelasting soms fiscaal partner zijn van de persoon die hij verzorgde.

Iemand die al een fiscale partner had, kon dus als mantelzorger geen partnervrijstelling voor de erfbelasting krijgen. De Rechtbank Breda heeft op 2. 7.2015 echter beslist dat een getrouwde vrouw die lang voor haar inwonende ouders zorgde, toch in aanmerking komt voor de partnervrijstelling in de erfbelasting. De Belastingdienst is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

(Rechtbank Zeeland – West Brabant ECLI:NL:RBZWB:2015:4443) Leven met een ziekte of beperking brengt meerkosten met zich mee. Meerkosten omdat het dagelijks leven dan vaak veel duurder is dan voor anderen. Extra kosten voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Je kunt deze kosten voor een deel terugvragen of compenseren. Maak er gebruik van! Voor meer info klik deze link aan N.B.

Afhankelijk van jouw arbeidsverhouding wordt de belasting op je inkomsten ingehouden of moet je de inkomsten zelf aangeven bij jouw aangifte inkomstenbelasting. Heb jij – als lezer – nog een tip? Schrijf deze dan in een reactie onder dit bericht. Zo helpen we elkaar :).

Latest Posts

Wiphada Thaise Massage

Published Jun 20, 24
2 min read

Thai Massage Roermond - Wijchen - Nijmegen

Published Jun 19, 24
3 min read

Thaise Massage Olen

Published Jun 12, 24
7 min read